Strani

četrtek, 22. avgust 2013

Kočerja

Ena čebula, majhna bučka, po možnosti melancan, če je paprika, ali pa feferon in nedefinirana količina svežega paradižnika.
To je dnevna stalnica vsakdanje kočerje*.
Kaj pa lahko storimo drugega če je to sezonska zelenjava? Eno za drugim režem, sekljam in počasi metam v lonec, dokler ni zadeva skuhana, izdelek pa serviram zraven različnih prilog. Pašta s to omako, riž s to omako, narastek s to omako, musaka s t omako, pastičo s to omako, tortilje s to omako, bruskete s to omako,... marsikaj še drugega s to omako.
Tako se sezona sveže domače z vrta ubrane zelenjave zamenja z zimsko v trgovini kupljeno čimbolj ugodno konzervirano v konzervi zelenjavo. Mimogrede redkokdaj se po nesreči znajde kakšna sled živalskega izvora v kozici, ne zaradi kakšnih religioznih vegetarianskih prepričanj, ampak zgolj zato, ker je meso pogosto ena velika črna luknja v družinski blagajni.
Zanimivo je, kako je pozimi hrana veliko bolj raznolika in zdrava, saj celo leto si lažemo, da bo poletje polno gibanja in zelenjave in zdravega življenja in zelenjave in jutranjega teka in plavanja. In potem te zadane kruta sladkost, ki najbolj tekne ravno poleti: SLADOLED. Vsak trenutek v dnevu je trenutek za sladoled, lahko bi ga jedel zjutraj, za dopoldansko malico, pred kosilom in po kosilu, za prvo in drugo popoldansko malico, celo po večerji bi vzel eno zajetno žlico. Tako plani za poletje skrito odromajo v skrinjo, tik zraven banjice s sladoledom, nisem neumen, da bi dvakrat premislil in vzel s skrinje namesto sladoleda kaj drugega.
Lanskoletni družinski zimski trend je bila stara pozabljena eksotika: pira, ajdovi žganci, soja, tofu, riževi rezanci, miks riža, ječmena in pire, moke vseh vrst, le da niso tip 500, in še bi naštevali. Tako vsak teden grem na obisk k staršem in ob klepetu razlagam kaj sem vse skuhal v tistem tednu in me gospa, ki pozimi zaprisega na jote s svinjskimi rebrami in mineštrami s klobasami in krvavicami in zeljem in zrezki v naravni omaki in precejšnjimi količinami kromprija, prav pošteno debelo gleda in posmehljivo sprašuje če sem postal vege.

*Kočerja: kombinacija kosila in večerje, za vse nas, ki smo preveč leni da bi samo zase kuhali kosila za eno osebo in se raje zvečer najemo konkretno pri večernem obrok, ko nas je več pri hiši.


Ni komentarjev:

Objavite komentar